Illansuussa tuli tieto, että Jyväskylässä sijaitsevan KIHU:n eli kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen uudeksi johtajaksi on valittu filosofian tohtori, biomekaniikan tutkija Aki Salo. Entinen johtaja Sami Kalaja taisi itsekin hoksata, että tutkimustoiminta ei oikein hänen johdollaan riitä kansainvälisissä mittelöissä, joissa meneillään ei ole kaiken aikaa vain SM-kisat, vaan myös maailman cup, MM-kisat ja olympialaiset. Kilpailu on siis vähintään yhtä kovaa kuin urheilussa, jossa on sentään omat kilpailukautensa useimmissa lajeissa, eikä tulosta tarvitse takoa taukoamatta. Kalaja vetäytyikin aikaistetulle eläkkeelle. Tutkimuksen tekemisessä kun ei ihan riitä se, että on ollut yläasteen rehtorina koulussa, jossa nykyinen kuuluisa koripalloilija kävi koulua. Toivo lepääkin uudessa johtajassa, joka voi tuoda toivottuja uusia tuulia jyväskyläläiseen sisäänpäin lämpiäväisyyteen.

KIHU:n tutkimustoiminta oli voimissaan etenkin Heikki Ruskon aikana, mutta myös Jukka Viitasalo taisi tutkimuksen tekemisen taidon. Nykyisin KIHU on näyttäytynyt etupäässä urheiluruudussa kun hiihtäjiä on treenautettu matolla, tai tutkijat ovat olleet ottamassa laktaattia sormenpäästä hulppeissa ja aurinkoisissa vuoristomaisemissa. KIHU:sta onkin alettu puhua kilpa- ja huippu-urheilun valmennuskeskuksena, joka ei enää juurikaan eroa esimerkiksi urheiluopistoista tai testausasemista. Myös yhteistyö ja verkostojen rakentaminen muihin suomalaisiin asiantuntijoihin on ollut olematonta, ilmeisesti siitä syystä, että kaiken viisauden on ajateltu olevan vain KIHU:n tutkijoiden hallussa.

Tätä taustaa vasten tervehdin ilolla tietoa, että ulkomailta Bathin yliopistosta oli löydetty uusi tuore suomalaisnimi KIHU:n johtoon. Vaikka satun tietämään, että hakijoiden joukossa oli vähintään 2-3 kertaa tutkimuksellisesti meritointuneempiakin hakijoita, jotka karsittiin jo heti alkuvaiheessa, pidän silti valintaa mainiona tuulahduksena suomalaisen urheilun kannalta. Vaarojakin valinnassa piilee, sillä hakukisassa loppusuoralla ollut KIHU:n nykyinen tutkimusjohtaja Ari Nummela on Salon kurssikavereita. Toivokaamme silti, että uusista ympyröistä tuleva Salo tekee oikein kunnon remontin suomalaiseen urheilu(tutkimus)ajatteluun, ja valjastaa kaikki parhaat voimat ja osaamisen suomalaisen menestyksen tekemiseen.