Yle kertoi viikolla suomalaisten pikajuoksijoiden saavan oppia jamaikalaisten pikajuoksijoiden parissa työskennelleeltä valmentajalta. Tämä on hienoa asia, mutta vielä hienompi oli juttu viikonlopun hesarissa 86-vuotiaasta Mauri Salomäestä, joka valmentaa erästä tämän hetken nopeinta suomalaista pikajuoksijaa. Salomäen haastattelu on mainio muistutus siitä, että liikunnassa ja urheilussa tietyt lainalaisuudet eivät ole muuttuneet mihinkään moniin vuosikymmeniin, mutta ne tuntuvat olevan unohduksissa valitettavan usein niin urheilijoiden kuin kuntoilijoidenkin valmentautumisessa. Tietoakin löytyy, jos sitä vain halutaan hyödyntää.

Salomäen perusteos, josta hän on valmennusoppinsa ammentaa, on vuonna 1982 julkaistu Nopeusvalmennus  -teos. Salomäen esimerkki on myös hyvä osoitus siitä, että Suomessa on paljon hyvää osaamista ja perehtyneisyyttä, mitä ei ehkä kuitenkaan jostain syystä hyödynnetä tarpeeksi. Kikkailun sijaan yksikertaisia perusasioita päivästä toiseen toistamalla tulosta tulee varmasti ja rasitusvammat ja muut vaivat eivät pääse vaivaamaan. Ne ovat ehkä monista tylsiä ja siksi kikkailu kiehtoo, mutta oikoreittejä ei ole.

Suomalaisen työn liiton teettämän Made by Finland-tutkimuksen mukaan Suomessa on kyllä suomalaistenkin mielestä maailman luokan osaamista myös esimerkiksi yritymaailmassa, mutta siitä ei tiedetä riittävästi. Koska tähänkin tutkimukseen vastanneiden ihmisten mielestä (96%) osaamisen ja tiedon jakamisen merkitys tulee vain entisestään korostumaan tulevaisuuden työelämässä, suomalaisten menestyksen vuoksi olisi tietysti elintärkeää saada tieto ja ihmiset toimimaan yhteistyössä yhä parempia tuloksia tavoiteltaessa. Sama koskee työelämän lisäksi liikuntaa ja urheilua. Sielläkin kyse on toivottavasti vain siitä, että osaamisesta ei tiedetä, eikä siitä, että sitä ei kehdata kysyä tai hakea, koska luullaan osaamisen olevan vain itsellään tai omassa organisaatiossa. Eri kokemuksia ja koulutusta omaavia nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia, sopivasti yhdistelemällä menestymisen edelletykset ovat hyvät elleivät jopa erinomaiset.